No-Touch Lazer

No-Touch Lazer Nedir?

Son zamanlarda yeni bir yöntemmiş gibi tanımı yapılan, duyurulan No-Touch (Dokunmasız) Lazer yöntemi en eski lazerle tedavi yöntemi olan PRK nın modifiye edilmiş şeklidir.

LASİK gibi PRK yönteminde de excimer lazerle korneaya yeniden şekil verilir. LASİK tekniğinde korneanın flap altı derin tabakalarına lazer uygulanırken PRK da yüzeye lazer uygulanır. Bu nedenle bu yöntemler Yüzey Ablasyonlar adı altında toplanır. Burada korneanın epitel dediğimiz en üst tabakası kaldırılır ve işlemden sonra yeniden epitel tabakası kendini yeniler. Bu tabaka yaklaşık 50 mikron kalınlığındadır ancak kişiye göre bazen daha kalın veya daha incedir. Epitelin özelliği 48-72 saat içinde kendini tamamen yenilemesidir.

Epitelin kaldırılması doğrudan kazınarak, alkol gibi kimyasallarla zayıflatılarak yapılır. NO-TOUCH yönteminde ise yüzey epitel tabakası mekanik olarak değil lazerle kaldırılmaktadır. Epitelin kaldırılması ve laserle korneanın yeniden şekillendirilmesi lazerle yapıldığından dokunmadan lazer adını almaktadır. Mekanik bir aletle veya elle göze dokunulmasa da lazerle gözde işlem yapılmakta göze lazerle dokunulmaktadır. Ancak iyileşme süresi, bulanık görme, ilk 2 gün ağrı süreci PRK ile aynıdır.

No Touch Lazer Nedir Sinan Göker Anlatıyor

No-Touch'ın dezavantajları:

  • Miyoplarda sadece 6 dereceye kadar iyi sonuç verir
  • Hipermetrop ve presbiyoplarda başarı oranı düşüktür
  • Gözün tekrar bozulma riski Lasikten daha yüksektir
  • İyileşme ve normal hayata dönüş süreci LASİK'ten uzundur
  • No-Touch yönteminde epitel tabakasını lazer cihazı 50- 55 mikron kadar kaldırmaktadır. Ancak epitel tabakası her gözde ve hatta korneanın her yerinde aynı kalınlıkta değildir. Bu nedenle fazla veya az düzeltme ile tedavinin sonuçlanması mümkündür.

Bu nedenle kliniğimizde klasik PRK yöntemini daha çok tercih etmekteyiz. Ancak epitel kalınlığını görüntüleyen, ölçen ve buna göre kişiye özel tedavi olarak uygulanabilir hale geldiği zaman daha çok kabul gören bir teknik olacaktır.

PRK veya No-Touch Tekniği kimlere uygulanır? -Kornea tabakası Lasik için yeterli kalınlıkta olmayan gözler -Korneada şüpheli, düzensizlik olan gözler

  • Çok kuru gözler - Kontakt spor yapan ( Karate, boks ) profesyoneller
  • Ailesinde Keratokonus hastalığı olanlar